Proficiat! Er groeit een klein wondertje in je buik! Of het nu je eerste kindje is of niet, het blijft een spannende en mooie periode. In de 9 maanden waarin je kleintje in je buik aan het groeien is tot het een volgroeide, flinke baby is, moet je als mama een aantal dingen in orde brengen. Op die manier kun je zorgeloos beginnen te moederen wanneer je kindje er eindelijk is.

Positieve zwangerschapstest

Zie je twee lijntjes verschijnen op je zwangerschapstest? Dan is het officieel, er groeit een kindje in je buik! Plan een afspraak bij je huisarts voor een bloedname, zodat je weet hoe ver je zwangerschap al gevorderd is. Je huisarts zal met jou bespreken waar je op moet letten en wat goed is voor je tijdens de komende maanden. Maak ook alvast een afspraak bij je gynaecoloog voor een eerste echo. Moest je nog geen foliumzuur aan het nemen zijn, begin daar dan zeker nu mee. Het geeft je kleintje een gezonde start. Het is allemaal misschien nog pril, maar ga ook al op zoek naar kinderopvang. De plekjes zijn heel beperkt en je wil na je moederschapsrust ook weer met een gerust hart kunnen gaan werken. Verder is het ook nuttig om te kijken of je een hospitalisatieverzekering hebt als je in het ziekenhuis wil bevallen.

“Honeymoon periode”

Het tweede trimester van je zwangerschap wordt vaak de honeymoon periode genoemd, omdat je in deze fase waarschijnlijk weinig hinder ondervindt van je zwangerschap en al echt kunt gaan genieten van het kindje in je buik. Tijdens deze periode is het belangrijk om je werkgever op de hoogte te brengen van je zwangerschap (met een schriftelijk bewijs van je gynaecoloog). Verder kun je bij de dienst bevolking van je gemeente alvast een erkenning voor de geboorte aanvragen. Breng ook je mutualiteit op de hoogte en vraag je kraamgeld alvast aan. Dit ontvang je dan zo’n 2 maanden voor de uitgerekende datum van je bevalling. Door je kraamgeld aan te vragen, is apart kinderbijslag aanvragen niet meer nodig. Dit gaat automatisch. Wanneer je kindje geboren is, zal je merken dat kinderbijslag aanvragen geen overbodige luxe is. Je krijgt vanaf nu maandelijks een groeipakket dat je zal ondersteunen bij alle noodzakelijke aankopen voor je kleintje.

Laatste weken

Wanneer je zo’n 30 weken zwanger bent, wordt de eindspurt ingezet. Enerzijds zullen deze weken soms eindeloos lijken te duren, anderzijds vliegen ze vooruit omdat je nog zoveel in orde moet brengen voor je ukje het levenslicht ziet. Als je wil kun je al kraamzorg aanvragen, maar dat kan ook nog na je bevalling. Verder is het een goed idee om een beslissing te nemen over de naam en achternaam van je kindje, om een geboortekaartje te kiezen en je doopsuiker klaar te zetten. Zorg ook voor een ingepakte valies die je alleen maar in de koffer van je auto te zwieren hebt wanneer je kleintje zijn of haar komst aankondigt. Geniet verder nog van die laatste mooie zwangerschapsweken!